2012-05-10 14:16Nyheter

Virtuella Apotekaren

1 500 f.Kr i det forntida Egypten skrevs Papyrus Ebers. Om någon drabbades av lös mage, eksem eller något annat besvär rullades denna tjugo meter långa papyrusrulle ut för att hitta recept på lämplig naturmedicin. Drygt tretusen år senare har vi kopierat egyptiernas koncept. Med den Virtuella Apotekaren är formatet utbytt från handfast papyrus mot ettor och nollor hos en artificiell robot som svarar på din fråga om egenvård i datorn eller mobilen. Medicinerna som numera används för att bota åkommorna är inte inälvor eller hampa som på de goda egyptiernas tid, utan moderna receptfria läkemedel.

 

Med den nya tekniken har vi idag fördelar som egyptierna inte hade. Utbyte av kunskap över hela världen kan ske blixtsnabbt och outsourcing till andra länder är både tids- och kostnadsbesparande. Vi ser det frekvent i storföretagen men faktum är att även små företag som mitt kan ha stort utbyte av outsourcing. Talanger från västra Bengalien, Berlin och Montréal har till exempel byggt den svenska virtuella apotekaren.

En viktig fråga för oss som verkar i Sveriges life science tjänstebransch är därför vad vi har, som är unikt och som kan särskilja oss mot andra länder. Jag hoppas att fler vågar satsa på sina idéer och gärna i egna företag med världen som potentiell marknad. Vilket bolag utvecklar nästa blockbuster i life science tjänstesektor - med Sverige som bas?

David Becedas, Scandinavian Outcomes AB


Om Stockholm Science City Foundation

Vi är en handlingskraftig och hjälpsam expertorganisation som underlättar kunskapsutbyten och tillväxt. Vi stärker relationer och ökar samverkan mellan universitet, företag och samhälle för att stödja utvecklingen av Stockholm som en internationellt attraktiv plats för forskning och företagande. Vår ambition är att skapa samhällsnytta och stärka Stockholmregionens konkurrenskraft inom life science. Genom att bygga på den breda kunskapsbas, talang och kreativitet som finns i regionen skapar vi meningsfulla relationer och värdeskapande samarbetsmöjligheter. Därigenom bidrar vi till samhällsutveckling och skapandet av lösningar som kommer samhället till nytta.


Kontaktpersoner

Ylva Williams
VD
Ylva Williams
Filippa Kull
Affärsutvecklingschef
Filippa Kull