2019-08-19 11:25Nyheter

Nu byggs Cederhusen, för ett friskare Stockholm

null

I en värld av betong, cement och asfalt bygger vi en oas av trä. En oas för människors hälsa och av vacker arkitektur i stadsrummet. Träets unika egenskaper och en ingenjörskonst i framkant är förutsättningarna för ett hållbart byggande och boende. Cederhusen är ett av världens största trähusprojekt.

Hus i trä som byggdes för flera hundra år sedan i Sverige står än idag – lador, kyrkor, bostadshus t.o.m. vårt vackra slott. Trä är vår råvara för framtiden som det enda förnyelsebara byggmaterial som kan återplanteras och om vi tar hand om skogen, kommer finnas för evigt. Idag finns byggtekniken och ingenjörskonsten att anpassa traditionen till ett innovativt hållbart byggande i stor skala – och nu får Stockholm sitt första stora trähusprojekt i Hagastaden.

Vi vill flytta fram positionerna gällande frågorna kring boendehälsa och att bygga klimatsmart. Tekniken, råvaran och möjligheterna finns. Men det behövs forskning på området med kopplingen material och hälsa i våra byggnader som vi tillbringar 90% av våra liv i. Vi är övertygade om vikten av att välja rätt material och att börja efterfråga vad väggarna som omsluter oss faktiskt innehåller och hur de påverkar oss.

För oss var beslutet enkelt, vi bygger bara i trä för att bidra till en friskare stad med friskare hus och människor.

Cederhusen kommer uppföras med en stomme av trä där både väggar, schakt och bjälklag byggs med stora korslimmade massiva träskivor, samt med fasader av vackra cederspån som grånar över tid. Det är en traditionell arkitektur uppförd med vår modernaste byggteknik. Det innebär också att stommen i husen hjälper oss att lagra ca 5000 ton koldioxid under sin livstid.

En av fördelarna med trä är att det är ett mjukt material. Det skapar upplevelsen av tysta rum då ljud beter sig annorlunda i väggar och golv. Det blir även en annorlunda byggarbetsplats. Våra snickare använder verktyg vi känner igen ifrån träslöjden och det blir ett tyst montage. Vi tänker att när stommen i Cederhusens sammanlagt 7300 kubik trä skruvas ihop kommer det spridas en fantastisk doft i Hagastaden, ett område där byggarbetsplatser, arbets-platser och bostäder ligger sida vid sida.

Trä väger en fjärdedel av betong. Det innebär att alla lastbilar kommer fullastade till byggarbetsplat-sen och vi kan minska våra transporter med 90% för stommen. Detta bidrar till ett friskare stadsrum.

Trä är det enda byggmaterialet fritt från tillsatser. Forskningen berättar att trä har egenskaper som bidrar till en bättre hälsa; hjärtfrekvensen går ner och vi sover bättre i rum med mycket exponerat trä. Även synligt trä i vårdmiljöer har visat sig minskat behovet av smärtlindring och påverkar ett tillfrisknande positivt. Vi tror att man mår bättre i en bostad som är byggd av naturliga material.

Trä andas. Då trä har utmärkta egenskaper att balansera luftfuktighet lämpar det sig inte att bygga in ångspärrar (plast) i väggarna. Cederhusen behöver därför inte byggas täta som plastpåsar och vi får lufttäta och energismarta hus som fortfarande andas.

Cederhusen är ett viktigt steg i Stockholms utveckling mot en hållbar stad i världsklass!

Fakta om Cederhusen:
Byggherre: Folkhem
Arkitekter: General Architecture
Projektet: Fyra huskroppar mellan 10 till 13 våningar
Bostäder och lokaler: 237 bostadsrätter och 8 lokaler
Plats: Hagastaden i Stockholm. På tunneltaken till E4/E20 och Värtabanan, mellan Hagaesplanaden och Ninni Kronbergs gata, nära den nya tunnelbaneuppgången vid Hagaplan.
Säljstart: höst 2019
Första inflyttning: 2021

www.folkhem.se

Blogginlägget är skrivet av: Anna Ervast Öberg, Veidekke Bostad AB


Om Stockholm Science City Foundation

-


Kontaktpersoner

Ylva Williams
VD
Ylva Williams
Filippa Kull
Affärsutvecklingschef
Filippa Kull