2019-03-12 13:08Nyheter

Daniel Forslund om utveckling av vården

null

Daniel Forslund, ordförande i Innovations- och utvecklingsutskottet, Region Stockholm tillträdde i år som ny styrelserepresentant för Stockholm Science City. Vi fick tillfälle att ställa några frågor kring hans arbete med att utveckla hälso- och sjukvården.

Vilka erfarenheter tar du med dig in i styrelsearbetet?
– Jag tar med mig många års erfarenhet från mitt arbete med att utveckla hälso- och sjukvården från mina tidigare roller som tjänsteman på Socialdepartementet och Vinnova och nu som politiker i Region Stockholm. Genom att jag har arbetat med eHälsa, digitalisering och innovation i vården ur både nationellt och regionalt perspektiv har jag fått en fördjupad förståelse av både möjligheter och hinder för utveckling, som jag tror kommer till stor användning i styrelsearbetet.

Vad drivs du av och vilka frågor brinner du extra starkt för?
– Jag tycker det är så orimligt och rent ovärdigt att en samhällsviktig verksamhet som hälso- och sjukvården som ska rädda liv inte alltid har tillgång till den modernaste och smidigaste tekniken, utan tyngs av onödig administration, byråkrati och uråldrig teknik som stjäl livsviktig tid. Därför har jag i hela mitt yrkesliv kämpat för att modernisera vården, ta bort hinder för utveckling och se till att patienterna får en säkrare och mer tillgänglig vård samtidigt som vi kan förbättra arbetsmiljön för personalen och skapa möjligheter för nya innovativa företag och forskare.

Vilka tycker du är stockholmsregionens främsta styrkor när det gäller samverkan mellan hälso- och sjukvård, industri och forskning?
– I Stockholmsregionen har vi en unik mix av ett starkt näringsliv inom IT, telekom, läkemedel och medicinteknik, samtidigt som vi har landets ledande medicinska och tekniska universitet på området. Vi är också Europas ledande innovationsregion för start-ups. Här finns en lång tradition av samverkan, och här kan Region Stockholm nu ta nya initiativ när vi gått från landsting till region och därmed också har mandat att arbeta med att främja regionens tillväxt och attraktionskraft. Nu kan vi korta tiden från idé till verklighet!

Vilka är regionens svagheter och hur undviker vi fallgroparna i samverkan för den bästa hälso- och sjukvården?
– Som landets största region har vi så många starka kluster och aktörer som arbetar inom life science, health tech och sjukvård, där varje enskild aktör har varit så starka att man inte behövt samverka lika mycket på regional nivå som i andra delar av landet. Det har lett till att Stockholmsregionen ibland uppfattats som om vi är splittrade och inte synkroniserar till exempel ansökningar om statliga eller europeiska medel. Här ser jag en mycket positiv utveckling för hur vi ska samverka ännu mer inom regionen för att Stockholm ska kunna hävda sig bättre i den globala konkurrensen! Från Region Stockholm kommer vi dra vårt strå till stacken genom att göra det enklare för de forskare, företag och entreprenörer som vill prova ut och testa nyskapande lösningar i vårdens verksamhet genom en starkare innovationsorganisation och fler testmiljöer bland annat.

Du är också styrelseledamot i Stiftelsen Electrum, Kista Science City – vilka strategier behövs i regionen för att samverkan mellan life science och IT ska nå nästa nivå?
– Från Region Stockholms sida kommer vi ta fram en regional life science strategi under 2019 som ett led i att understödja det nationella arbetet, och samtidigt sätta en gemensam agenda för hur vi ska arbeta bort konkreta hinder för utveckling och öka möjligheterna till fler investeringar och satsningar. Strategin kommer tas fram i samarbete med regionens aktörer inom näringsliv och akademi. Här behöver vi vässa våra unika styrkeområden som finns runtom i länet för att kunna ta för oss inom de nya satsningsområdena som AI, där exempelvis Kista, Hagastaden och Södertälje erbjuder unika miljöer att testa artificiell intelligens inom olika samhällsområden.


Om Stockholm Science City Foundation

Vi är en handlingskraftig och hjälpsam expertorganisation som underlättar kunskapsutbyten och tillväxt. Vi stärker relationer och ökar samverkan mellan universitet, företag och samhälle för att stödja utvecklingen av Stockholm som en internationellt attraktiv plats för forskning och företagande. Vår ambition är att skapa samhällsnytta och stärka Stockholmregionens konkurrenskraft inom life science. Genom att bygga på den breda kunskapsbas, talang och kreativitet som finns i regionen skapar vi meningsfulla relationer och värdeskapande samarbetsmöjligheter. Därigenom bidrar vi till samhällsutveckling och skapandet av lösningar som kommer samhället till nytta.


Kontaktpersoner

Ylva Williams
VD
Ylva Williams
Filippa Kull
Affärsutvecklingschef
Filippa Kull